info-mix.info
 
 

 

Начало


Депутатски видове


Депутатски тактики


По света


Полезни връзки


 

Депутатски тактики за невъвеждане на мажоритарна система

Тактика на ослушването

Прилага се успешно вече 25 години. Като няма накъде се започва вяла дискусия, но само докато се открие друг проблем за отклоняване на вниманието. Ако дискусията замре - добре. Ако ли не - започва следващата тактика.

Рекламен компас на пропорционалната система

Систематично се изтъкват предимствата на пропорционалния избор. Целта е заблуда на хората и отшумяване на дискусията.

Основния аргумент е за по-доброто представителство, което отсъствало при мажоритарен вот. По-малките партии нямало да се представят в парламента.

Що ще дирят такива партии в парламента, щом от 240 мандата един печеливш кандидат не могат да издигнат. Доказателство за точно обратното имаме в резултатите на изборите за Велико НС през 1990 г. Тогава по мажоритарната част имаше 4 депутата, чийто партии дори не успяха да прескочат пропорционалната бариера.

Пробутване на смесена система

Изведнъж - смесената система ще стане чудо на чудесата в депутатските уста: "... ама разбира се ... ние откога казваме че трябва смесена система ... отдавна се каним да я въведем, ама другите все се опъват, ... "

Ще се опитат да изместят темата с въпроси от рода колко човека да се избират по мажоритарна част и колко по пропорционална. Това било от жизнено важно значение и въпроса не можело да се подценява с лека ръка. Широка дискусия трябвало. Ако дискусията не тръгне в "добра" посока - ще приемат промени в изборния закон, които ще въведат смесената система.

Целта е да поставят народа пред свършен факт - така де ... "къв е народа, че да ни казва ква система да приемем".

Нямало технологично време

Всички тактики до момента целят едно единствено нещо - да не остане време до изборите. Ще има да слушаме приказки от рода: "... вече няма технологично време ... колкото и да искаме не можем сега пак да сменяме системата ... виж за следващите избори може да си помислим ... сега вече не е на дневен ред ..."

За да не се полъгват депутатите по тази плоскост им предоставяме кратък план, който може да промени системата 1 час преди началото на изборния ден:

1) 6.00 ч. - Народното събрание приема решение за отмяна на сега действащия избирателен закон. Изборите да се проведат по мажоритарна система и да се организират от ЦИК ... Може дами и господа народни представители, може. Всички погледи на обществото ще се вперят в избирателната комисия и няма опасност тя да нарои глупости. Със сигурност експертите там са повече, отколкото в парламента.

2) 6.10 - ЦИК променя началото на изборния ден на 11 ч. и го удължава до 22 ч.

3) 6.45 - определени са 240 мажоритарни избирателни района.

4) 7.00 - 9.00 записване на кандидат-депутати.

5) 9.00 - 10.00 изпращане на списъци с номерата и имената на кандидатите по секционните комисии.

7) 11.00 - начало на изборния ден.

8) гласуването е чрез ненадраскан лист с произволна форма, цвят и размер. Избирателят вписва името и номера на желания от него кандидат.

"Ама как така? Толкова бързо? Как избирателя ще прецени кой да предпочете?"

Точно тая работа, господа политици, я оставете на нас!

 
 
   

 

© 2009 - 2013 info-mix.info